Blogs

Huumeiden käytön ja riippuvuuden ymmärtäminen

5 February 2019, blog Beata
0
125
0

Todellisuudessa huumeriippuvuus on monimutkainen sairaus, ja lopettaminen vie yleensä enemmän kuin hyvät aikomukset tai voimakas tahto. Huumeet muuttavat aivoja tavalla, joka tekee lopettamisen kovaksi myös niille, jotka haluavat. Onneksi tutkijat tietävät enemmän kuin koskaan siitä, miten huumeet vaikuttavat aivoihin ja ovat löytäneet hoitoja, jotka voivat auttaa ihmisiä toipumaan huumeriippuvuudesta ja johtamaan tuottavaan elämään.


Mikä on huumeriippuvuus?

Riippuvuus on krooninen sairaus, jolle on tunnusomaista huumeiden etsiminen ja käyttö, joka on pakottava tai vaikeasti hallittava haitallisista seurauksista huolimatta. Ensisijainen päätös ottaa huumeita on vapaaehtoista useimmille ihmisille, mutta toistuva huumeiden käyttö voi johtaa aivojen muutoksiin, jotka haastavat riippuvaisen henkilön itsekontrollin ja häiritsevät niiden kykyä vastustaa voimakkaita kiireitä ottaa huumeita. 


Ilmaiset kolikkopelit ovat erinomainen tapa tutustua nettikasinoon ennen talletuksen tekemistä. Ilmaiset pelit löytyvät usein omasta kategoriastaan tai pelin demo- tai harjoitteluversiota klikkaamalla. Vaikka ilmaispeleistä ei voitakaan oikeaa rahaa, bonuspelit tuovat kutkuttavaa jännitystä myös ilmaisiin peleihin. 


Nämä aivojen muutokset voivat olla pysyviä, minkä vuoksi huumeriippuvuutta pidetään "uusiutuvana" sairautena - huumeidenkäytön häiriöistä toipumassa olevilla ihmisillä on lisääntynyt riski palata huumeidenkäyttöön jopa vuosien kuluttua siitä, kun lääkettä ei ole käytetty.


On tavallista, että henkilö uusiutuu, mutta uusiutuminen ei tarkoita, että hoito ei toimi. Kuten muidenkin kroonisten terveysolosuhteiden tapaan, hoidon tulee olla käynnissä ja sitä tulisi muuttaa potilaan vasteen mukaan. Hoitosuunnitelmia on tarkistettava usein ja muutettava potilaan muuttuvien tarpeiden mukaan.


Kuva aivojen palkitsemispiiristä.NIDA: n kuvaAivojen palkitsemispiiri

Mitä tapahtuu aivoihin, kun henkilö ottaa huumeita?Useimmat lääkkeet vaikuttavat aivojen "palkitsemispiiriin", mikä aiheuttaa euforiaa sekä tulvia sitä kemiallisen messenger-dopamiinin kanssa. Oikein toimiva palkitsemisjärjestelmä motivoi ihmistä toistamaan käyttäytymistä, jota tarvitaan menestymään, kuten syöminen ja viettää aikaa rakkaansa kanssa. 

Dopamiinin särkyminen palkitsemispiirissä saa aikaan miellyttävän mutta epäterveellisen käyttäytymisen vahvistumisen, kuten huumeiden ottamisen, mikä johtaa ihmisten toistamiseen uudestaan ​​ja uudestaan.


Kun henkilö jatkaa huumeiden käyttöä, aivot sopeutuvat vähentämällä solujen kykyä vastata palkitsemispiiriin vastaamaan siihen. Tämä vähentää sitä korkeaa, että henkilö tuntuu verrattuna korkeaan, jonka he tunsivat, kun he ottivat lääkettä ensimmäisen kerran, mikä on suvaitsevaisuus. He saattavat ottaa enemmän lääkettä yrittääkseen saavuttaa sama korkea. 

Nämä aivojen mukautukset johtavat usein siihen, että henkilö voi yhä vähemmän saada iloa muista asioista, joita he kerran nauttivat, kuten ruoka, sukupuoli tai sosiaalinen toiminta.


Pitkäaikainen käyttö aiheuttaa myös muutoksia muihin aivojen kemiallisiin järjestelmiin ja piireihin, mikä vaikuttaa seuraaviin toimintoihin:


oppiminentuomiopäätöksentekostressimuistikäytösHuolimatta siitä, että nämä haitalliset tulokset ovat tietoisia, monet huumeita käyttävät ihmiset käyttävät niitä edelleen, mikä on riippuvuuden luonne.


Miksi jotkut ihmiset ovat riippuvaisia ​​huumeista, kun taas toiset eivät?Kukaan tekijä ei voi ennustaa, tuleeko henkilö huumeista riippuvaiseksi. Yhdistelmä tekijöistä vaikuttaa riippuvuusriskiin. Mitä enemmän riskitekijöitä henkilö on, sitä suurempi on mahdollisuus, että huumeiden ottaminen voi johtaa riippuvuuteen.


Huumeriippuvuus: apuaKuva ihmisestä istuu penkilläJos tarvitset hoitoa huumeriippuvuudesta, sinulla on oikeus NHS-hoitoon samalla tavalla kuin joku muu, jolla on terveysongelma.


Oikean avun ja tuen avulla voit saada huumeita vapaaksi ja pysyä tällä tavalla.
Mistä saada apua huumeita vartenGP on hyvä paikka aloittaa. He voivat keskustella ongelmista kanssasi ja saada sinut hoitoon.
He voivat tarjota sinulle hoitoa käytännössä tai siirtää sinut paikalliseen huumepalveluun.


Jos et ole mukava puhua lääkärisi kanssa, voit lähestyä paikallista huumehoitopalvelua itse.
Voit tutustua paikallisiin huumeiden hoitopalveluihin Frank-verkkosivustolla.
Jos sinulla on vaikeuksia löytää oikeanlaista apua, soita Frankin huumeiden tukipuhelimelle numeroon 0300 123 6600. He voivat puhua sinulle kaikkien vaihtoehtojen kautta.


Hyväntekeväisyys ja yksityinen huumehoitoNHS: n lisäksi on olemassa hyväntekeväisyysjärjestöjä ja yksityisiä huume- ja alkoholinkäsittelyorganisaatioita, jotka voivat auttaa sinua.


Käy Adfamin verkkosivustolla, kun haluat nähdä hyödyllisten organisaatioiden luettelon.
Yksityinen huumehoito voi olla hyvin kallista, mutta joskus ihmiset saavat viittauksia paikallisen NHS: n kautta.


Ensimmäinen tapaaminenHuumeiden hoidon ensimmäisessä tapaamisessa henkilökunta kysyy sinulta huumeiden käyttöä. He kysyvät myös työ-, perhe- ja asuntotilanteestasi.
Sinua pyydetään antamaan näyte virtsasta tai syljestä.
Henkilökunta puhuu sinulle kaikissa hoitovaihtoehdoissasi ja sopii hoitosuunnitelman kanssa.


He voivat kertoa paikallisista tukiryhmistä huumeidenkäyttäjille ja heidän perheilleen tai hoitajilleen.
Sinulle annetaan myös avainhenkilö, joka tukee sinua koko hoidon ajan.
Mitä lääkehoitoon liittyyTämä riippuu henkilökohtaisista olosuhteista ja siitä, mitä olet riippuvainen. Avainhenkilösi työskentelee kanssasi, jotta voit suunnitella sinulle sopivan hoidon.


Hoito voi sisältää:


Puhuminen hoitojaPuhumishoidot, kuten kognitiivinen käyttäytymisterapia, auttavat sinua näkemään, miten ajatuksesi ja tunteet vaikuttavat käyttäytymiseen.
Hoito lääkkeilläJos olet riippuvainen heroiinista tai toisesta opioidilääkkeestä, sinulle voidaan tarjota korvaava lääke, kuten metadoni.
Tämä tarkoittaa sitä, että voit saada hoitoa ilman, että sinun pitäisi huolehtia katulääkkeiden poistamisesta tai ostamisesta.


Vieroitus (detox)Tämä koskee ihmisiä, jotka haluavat lopettaa opioidilääkkeiden, kuten heroiinin, käytön kokonaan. Se auttaa sinua selviytymään vieroitusoireista.
OmahoitoJotkut ihmiset löytävät tukiryhmät, kuten Narkoottiset anonyymit. Avainhenkilösi voi kertoa, missä lähin ryhmäsi on.


Haittojen vähentäminenHuumeiden työntekijät auttavat vähentämään huumeidenkäyttöön liittyviä riskejä. Sinulle voidaan tarjota esimerkiksi hepatiitin tai HIV: n testausta ja hoitoa.


Missä hoidat?Sinulla saattaa olla hoitoa kotona tai sairaalassa.
Jos huumeisiin liittyvät ongelmat ovat vakavia tai monimutkaisia, saatat viitata asuntovaunuun.
Lisätietoa asuinalueesta tai löytää lähellä olevasta rehabonista on vierailla rehabonlineilla.

Автор: Beata

Bookmark and Share

Liked the article?

Vote:
0
rating
+1
-1

Comments

Please, register to take part in user rating.