Blogs

4 sanser om plast

6 February 2019, blog Teodor
0
942
0

1. Plast er overaltSe deg rundt hvor du sitter eller står akkurat nå.

Hvor mange ting kan du se som helt eller delvis er laget av plast? Sjansen er at du ikke kan telle. Plast er tilgjengelig i emballasjematerialer, plastposer, datamaskin, telefon, kjøkkenutstyr, klær, sko, gulv, knapper, små detaljer overalt. Det er et tegn på hvor mange varianter av plast finnes, og hvor avhengig vi er på materialene.2. Plast er ikke et materiale, det er flere forskjellige

Når vi snakker om "plast", mener vi egentlig en stor gruppe forskjellige materialer. De kan ha svært varierte egenskaper: Vær hard og sterk som i en sykkelhjelm, eller myk og fleksibel som i en plastmatte. Plastet til felles er at det er lett, vanligvis billig, rustfritt og isolerende.

Spilleautomater Jackpot 6000 de mest populære, leverer erfaringer, fantastiske bonuser og noen av de beste fordelene. Med mange titler, temaer og funksjoner å velge mellom, er våre filtreringsalternativer gitt til å være nyttige. Velg alt fra rare spill, hvorfor så seriøst?, Egyptisk og mange andre temafiltre for å finne din perfekte kamp.


3. Det er plast som kan brytes ned i naturen

Det antas at plast er laget av olje, men det kan også komme fra andre kilder. Fornybare råvarer som stivelse, melkesyre eller etanol fra sukkerrør kan også bli plast. Disse typer kalles bio-plast, og er vanligvis litt dyrere enn plast fra råolje. Bio-plast kan i sin tur deles inn i to undergrupper, biologisk nedbrytbare og ikke-biologisk nedbrytbare.


For eksempel er bio-polyetylen eller grønn PE som det også kalles, laget av etanol fra sukkerrør, men har samme egenskaper som polyetylen fra olje. Det har derfor samme utseende, egenskaper og manglende evne til å bryte ned i naturen. Melkesyre og stivelsesplastik, derimot, kan brytes ned i en vanlig kompost.
Det er også plast fra råolje hvor stoffer blir tilsatt for å gjøre det lettere å nedbryte. Plastet er fortsatt ikke helt nedbrutt, bare til mindre plastbiter, kalt mikroplastikk.4. Plastproduksjonen øker stadig

Plastproduksjonen har økt enormt siden 50-årene, og nå er det opprettet 280 millioner tonn plast per år. Dette kan sammenlignes med den årlige verdensproduksjonen av bomull på rundt 25 millioner tonn og stål på ca 1000 millioner tonn. 

Av all denne plast brukes ca. 40 prosent til engangsprodukter, for eksempel matemballasje og plastposer. Produksjonen av plast fra fornybart råmateriale var rundt 1,6 millioner tonn i 2012, hvorav 0,6 millioner tonn var biologisk nedbrytbart. En liten bit av total plastproduksjon, men som forventes å øke kraftig de kommende årene.


Den rette plasten på rett sted - veien til et mer bærekraftig samfunnHvordan håndterer vi miljøproblemer som plast forårsaker og hvilken rolle skal plasten spille i et bærekraftig samfunn? Dette er de to spørsmålene som vår rapport "Plast på riktig sted adresserer.


Vi har alle sett plastrester i skogen, på stranden, i vannet. Men de små plastbitene som vi ikke ser er i det minste like vanlige i naturen. Og hvordan plast som dekomponerer påvirker havene, dyrene og økosystemene som ingen vet. Vår rapport Den rette plasten på riktig sted går i dybden om plastens miljøpåvirkning, og hvordan vi skal komme til en mer bærekraftig plastbruk.


Plast i naturenPlastet er funnet på de høyeste fjelltoppene og i den dypeste havbunnen. Hvaler, fisk og fugler kan bli fanget i plastrester og bli skadet eller druknet. Plastet er også inne i dyret. Et eksempel er stormfugler i Nordsjøen, hvor forskere har funnet plastbiter i 94 prosent av de undersøkte fuglene. 

Det er flere oppsiktsvekkende tall:


Av de ca. 300 millioner tonn plast produsert årlig i verden, antas noen få prosent, mellom 5 og 13 millioner tonn, å ende opp i naturen.60 bilioner plastpartikler blir fanget opp i sew waterrensingsanlegget og ender opp i slam, som er spredt på våre felt. Derfra kan de komme inn i ormer og andre levende organismer.

En annen 15 bilioner plastpartikler blir ikke fanget i kloakkbehandlingsanleggene, men videre inn i vassdragene våre.Syntetiske tekstiler gir mye mer plastfibre enn tidligere antatt. Hver gang du vasker et kilo akryl stoff (for eksempel en strikket genser, hette og votter), blir 120 000 fibre løslatt.Jo nærmere man sjekker, jo mer mikroplastisk finner du. 

En skjerm med 20 mikrometer hull fanger 2,500 ganger mer enn en skjerm med 300 mikrometer hull.Noe vi vet mindre om er hvilken innvirkning plasten har når den sakte brytes ned i mindre og mindre partikler i naturen.
Plastet kommer ut i naturen, delvis fordi vi mennesker kaster det der, men også på grunn av slitasje på bildekk, kunstgress, vasking av syntetiske tekstiler, innhold i kosmetikk og fiskeutstyr som havner i havet. Det er med andre ord åpenbart at vi ikke tar vare på plasten riktig.


En mer bærekraftig plastbrukI dag er store mengder hardoppløselig plast laget av råolje, som vanligvis bare brukes en gang og deretter enten brent eller ende opp i naturen. Så vi kan ikke ha det. Det er altfor stor bruk av ikke-fornybare naturressurser, og det kan påvirke naturen på måter vi ikke vet.


Bruk av plast må reduseres og erstattes av andre materialer hvor det er mulig. Det er områder hvor plast er uunnværlig, som i moderne teknologi, men i mange emballasje- og bruksområder kan plast erstattes av mer bærekraftige alternativer. Plastplaten som produseres må gjenbrukes, for å spare energi og redusere miljøpåvirkningen.


Vi trenger også smartere designløsninger, hvor mindre plast brukes i emballasje og produkter. Primært mindre hardbrytbar plast, fordi det er den som påvirker naturen mest.


I tillegg må vi dra nytte av plasten som allerede eksisterer og produsere nye plastprodukter fra den. Det kan høres tydelig ut, men faktum er at vi er langt fra det målet. Kunnskapen om hva et plastprodukt inneholder, følger ikke av produsenten, så når plast-gadgeten er klar, vet ingen hva som er i materialet.


Plast kan imidlertid vanligvis ikke resirkuleres og brukes igjen så mange ganger som glass eller metall, men det er alltid en forringelse i plastens egenskaper og er derfor brukt til mindre krevende produkter. For eksempel kan PET-flasker brukes til å lage polyester fleece, men polyester fleece kan ikke gjenbrukes for å lage PET-flasker.

Автор: Teodor

Bookmark and Share

Liked the article?

Vote:
0
rating
+1
-1

Comments

Please, register to take part in user rating.